Niks is fijner dan vroeg opstaan, een lekker stokbrood eten en dan de piste op gaan. Om nog in de sporen van de pistenbully te kunnen skiën en de hardere ribbeltjes onder mijn ski’s te voelen kraken. Ik laat een vers spoor achter terwijl ik mijn gezicht verberg achter mijn bril en sjaal. Toch kriebelen de uit de lucht vallende sneeuwvlokken mij op mijn neus en wangen. Welkom in Val Thorens!
Val Thorens
Mijn omgeving is lichtjes geel gekleurd door mijn bril en overal waar ik kijk zie ik bergen. Oneindige bergen waarvan de toppen op dit moment in de wolken hangen. De liften verdwijnen ook in de wolken en meer dan één meter vooruit kijken lukt niet. De pistes zijn rustig en met mijn armen wijd maak ik snelheid.
Val Thorens is het hoogst gelegen skidorp en ligt in de 3 Valleien. Dit is met meer dan 600 km aan skipistes het grootste skigebied ter wereld. Val Thorens zelf heeft 150 km aan skipistes en het is hier bijna altijd sneeuw zeker. Maar je kunt nog veel meer dingen, dan alleen skiën of snowboarden, hier doen.
Kaasfonduen
Overal in het skidorp zijn winkels vol met allerlei soorten kaas, niet zo gek want ik ben in Frankrijk. In de meeste hotels en appartementen complexen kun je een fondueset huren, iets wat je echt gedaan moet hebben in Frankrijk! Ga naar een echte Franse kaaswinkel en haal daar drie verschillende kazen en een fles witte wijn. Haal vervolgens vers stokbrood bij de bakker en genieten maar! Ook lekker om in de kaasfondue te dippen zijn stukjes komkommer en andere rauwkost.
Sleeën van de berg top
De gondellift Péclet brengt je naar de top van de berg waar je kunt beginnen aan een 6 km lange afdaling op je slee! In 45 minuten tijd slee je over speciale paden naar beneden, overdag of ‘s avonds. Bij het huren van je slee krijg je een speciale helm en daarnaast heb je nog een skipas nodig. Voor €14,- kun je hier al aan deelnemen. Op sommige stukken slee je tussen de skiërs door, als skiër is het dan wel even opletten. Ook als volwassene is dit een leuke bezigheid, want sleeën blijft leuk;)
Op-de-berg-eten
Zoals ik hier boven al schreef, zie je, op een zonnige dag, ontzettend veel mensen op bankjes en rotsen naast de piste zitten. Stokbroodje in hun hand, helm af en gezicht in de zon. Rond het middaguur is geen een rots meer vrij en in Val Thorens zijn nogal wat rotsen! Een van de redenen om zo te lunchen is de prijs voor de lunch in een berghut. Waar je in Oostenrijk een gezellige hut binnenstapt met bediening lijken de hutten hier net klinische wegrestaurants….
Wil je toch een overheerlijke chocomel mét slagroom (en kaneel en suiker!) haal hem dan bij Chalet Chinal Donat (Restaurant d’altitude). Een grote mok warmt je weer even lekker op!
Lees hier snel deel 2 met tips voor Val Thorens!
7 Comments
Wat een fijne plaatjes om doorheen te bladeren! Haha, handige tip van dat stokbrood… maakt het wel duidelijk ;-). Da kaasfonduen staat me wel aan! En aaaah, sleeeen!? GAAF!
Kaasfonduen was ook echt heerlijk! En sleeën blijft leuk haha
Heerlijk dat piste-eten!
Dat is het ook!
Hele mooie plaatjes! Ik ben zelf helemaal niet van de wintersport, maar kan met toch voorstellen dat het leuk kan zijn! En dat eten ziet er lekker uit zeg!
Dankjewel! En het was ook echt heerlijk!
[…] ook deel 1 voor meer tips over Val […]