Met haar gele ogen staart ze me even intens aan. Haar gestreepte lichaam heeft ze liggend gedrapeerd over het gras terwijl ze ons in zich opneemt. Terwijl de parkwachters wenken dat onze jeep dichterbij moet komen, staat ze vliegensvlug op en verdwijnt ze tussen het hoge gras en de groene bomen. Ik zie nog net een gestreept lichaam in mijn camerazoeker en dan is het alsof ze er nooit is geweest.
Mijn tijger ervaring in Bandhavgarh National Park
De dagen voorafgaand aan mijn eerste safari hoor ik alleen maar verhalen over alle tijgers die men hier heeft gezien; drie jonge die aan het vechten en spelen waren, een moeder en haar kinderen drinkend bij het water, een koppel dat aan het paren was, een vrouwtje alleen, een mannetje alleen en ga zo maar door. Ik had het idee het park en haar tijgers al te kennen, zo veel mooie en gedetailleerde foto’s en filmpjes zag ik, en allemaal gemaakt in de anderhalve dag voor mijn eerste safari. No need to say, maar mijn verwachtingen waren dus hoog. Extreem hoog. Ik vergat even dat het wilde dieren waren en dat de jeeps in maar een klein gedeelte van het echte park mogen komen. Ik zag al voor me hoe we na een half uurtje, oké een uurtje dan, rijden spelende welpen zouden zien of een zonnende tijger. Je raadt het vast al wel he, ik zag niks die eerste safari. En die tweede trouwens ook niet. Mijn verwachtingen waren inmiddels gezakt tot onder nul en met alleen het idee van nog een laatste paar uur genieten voor ik 42-uur in een trein zit (dat is een ander verhaal… ) stapte ik opnieuw in de jeep. Ditmaal bij een koppel dat de afgelopen vier (!) safari’s elke keer opnieuw meerdere tijgers zag. Een sprankje hoop om toch nog dat mooie dier te zien waardoor India überhaupt op mijn lijstje was gekomen. En halverwege de ochtend maakte ik de foto die ik met trots laat zien:
Oké, eerlijk is eerlijk, je ziet alleen iets vaags, maar hè, voordat ik die foto maakte, zat ik oog in oog met een ontzettend mooie tijgerin. Helaas besloot ze dat die paar seconden genoeg waren en rende ze weg met een snelheid die mijn camera dus niet aankon. High fives werden gegeven in de jeep en mijn safari kon niet meer stuk.
De dieren van Bandhavgarh National Park
Helaas voor mij bleef het bij die vluchtige ontmoeting en dus moet ik nog maar eens ooit terugkomen voor een betere foto. Gelukkig voor mij is de tijger niet het enige dier dat er rondloopt (al lijkt het soms wel zo, de hele safari’s zijn namelijk vooral gefocust op het spotten van een tijger), er lopen namelijk 37 verschillende dieren rond! De safari’s waren gewoon allemaal geweldig, ook zonder die tijger. Ik heb genoten van de opkomende zon, van een stipped deer jong dat aan het zogen en was bij zijn moeder, een kudde bizons, spelende jakhalzen, talloze apen en andere herten. Voor het eerst heb ik papegaaien in het wild gezien en ik zag hoe een adelaar laag over het olifanten gras scheerde. Elke keer opnieuw zat ik op het puntje van de bank, camera in de aanslag om weer een ander dier te bewonderen dat tussen de struiken doorliep. De safari’s waren dus sowieso niet voor niks!
Safari informatie
Bandhavgarh National Park is niet het enige park in Madhya Pradesh, maar liefst zes parken en reservaten zijn hier gelegen! Op de 700km² die dit park telt zit een van de grootste tijger populaties van het hele land. De jeeps mogen op 20% van al die kilometers komen waardoor de dieren nog veel leefruimte voor hunzelf over houden.
De safari’s zijn in dit park ongeveer 2600 INR* per jeep. In een jeep passen maximaal zes mensen, alleen wordt de jeep niet altijd maximaal gevuld. Dit bedrag moet je delen door het aantal mensen in de jeep en dan weet je hoeveel je safari kost. Een safari kan dus maximaal €36 kosten (en dan moet je dus behoorlijk veel “pech” hebben). Het fijne in dit park is, en dat is niet overal mogelijk, dat je kunt kiezen voor een shared jeep. Als je dus zoals ik alleen bent, kun je kiezen voor deze optie en dan proberen ze je jeep op te vullen.
De gidsen die ik steeds tijdens de safari’s had, wisten ontzettend veel van het park en haar dieren af. Alleen was er zo nu en dan een taalbarrière, maar vaak kon dit al wel verholpen worden met een van de andere inzittende in de jeep.
Accommodatie en safari boeken
Omdat ik pas een week van te voren (oké, iets minder zelfs) besloot wat mijn India plan zou worden, heb ik via een bureau mijn hele safari’s en slaapplek geregeld. Achteraf uitgerekend had het ongeveer hetzelfde gekost wanneer ik alles zelf had gedaan, alleen de 3000 INR* voor het vervoer tussen het station en mijn slaapplek waren dan een heel stuk lager uitgevallen. Nog steeds snap ik dit bedrag eerlijk gezegd niet, maar veel tijd om erover na te denken had ik niet.
De kosten voor het goedkoopste verblijf zijn ongeveer 1500 INR* per nacht, plus zo’n 800 INR* voor eten. Ga je voor een iets luxer verblijf mag je hier al gauw denken aan 4000 INR* per nacht. Kosten voor eten blijven ongeveer hetzelfde. Daarnaast ben je nog algemene reserveringskosten kwijt bij de safari’s en wanneer je het via een bureau doet, krijgen zij natuurlijk ook nog iets.
Weet je ver van te voren wat je plannen voor India worden, is het aan te raden om op tijd te beginnen met regelen. Dan is het ook goed allemaal zelf te doen. Besluit je het allemaal net iets meer last minute (zoals moi), dan is zo’n bureau toch wel heel erg fijn…
Ben jij wel eens op (tijger)safari geweest? Waar was je en hoe heb jij het toen aangepakt?
*75 INR is €1 in december 2017
11 Comments
Jammer dat je de tijger niet goed op de foto hebt, maar je eigen herinneringen zijn het belangrijkst! De andere dieren die je hebt gespot zijn ook prachtig, net als de foto’s die je hebt gemaakt!
Dankjewel! En ja, in mij herinnering zie ik haar hartstikke mooi liggen 🙂
Awh die aapjes zijn echt schattig! Snap dat je alsnog super blij bent met zo’n foto, herinnert je gelijk aan zo’n bijzonder moment 🙂 Het blijven inderdaad wilde dieren, maar het is alsnog jammer als je meerdere keren op safari gaat en dan geen tijgers hebt kunnen zien 😮
Ja, heel jammer! Maar hopelijk kom ik nog eens terug om ze dan echt goed te spotten 🙂
Balen dat als je op tijgersafari gaat je geen tijgers hebt gezien. Gelukkig maken de andere dieren het goed. Fijn dat de mogelijkheid bestaat op een shared jeepsafari te doen. Je hebt overigens prachtige foto’s gemaakt van dito dieren.
Dankjewel! En ja, al die andere dieren maken inderdaad een hoop goed!
Wat zag je geweldige dieren! De foto van de tijger is ook gaaf, er zit in elk geval veel snelheid in 😉
Die vind ik leuk! Ja, de tijger had echt te veel snelheid haha
Wat een ontzettend gave ervaring…dan maar geen perfecte foto…weet ik uit eigen ervaring. Ik zag een tijger in Ranthambore…ik voel nog de adrenaline kick! Ik klikte op goed geluk en dat resulteerde in een wat wazige foto waar je nog wel de tijger op herkent. De herinnering gaat nooit meer weg. Hopelijk komen er nog zulke herinneringen bij. Wat een prachtige indrukwekkende dieren zijn het toch!
weer een geweldige ervaring met prachtige foto’s
Dankjewel!