Wanneer je in IJsland bent, kun je er niet omheen en moet je haast de Golden Circle bezoeken. Samen vormen zij de drie hoogtepunten van IJsland (zegt Google) en het is misschien wel het meest toeristische plekje van heel IJsland. Dit omdat er op een relatief klein oppervlak, ontzettend veel moois te zien is. Wat dacht je van een gouden waterval of een spuitende geiser? Natuurlijk reden wij ook hier langs en keken wij onze ogen uit bij deze natuurwonderen.
Gullfoss
We lopen over een met mos bezaaid pad door een enorme laag nevel heen en zien daar de gouden waterval Gullfoss al liggen. Helaas is het behoorlijk bewolkt wanneer we over het pad lopen, maar dat doet niks af aan de indruk die deze waterval achterlaat. Hij bestaat als het ware uit twee verdiepingen: de bovenste is ‘maar’ 11 meter hoog en de onderste is 20 meter hoog. Met een donderend geraas stort er per seconde 130.000 liter water 31 meter naar beneden. Je staat met open mond te kijken. Een grote nevel hangt standaard boven de waterval en je wordt kletsnat wanneer je er langs loopt. Deze waterval is niet zo groot als de Niagara watervallen maar qua wildheid en kracht is Gullfoss vele malen beter. Wonder boven wonder breekt er een zonnetje door tussen de wolken en binnen no time verschijnt daar een prachtige, grote regenboog boven de waterval. Het sprookjes gevoel komt naar boven drijven en ik kan alleen maar verwonderd denken: wauw. Ik voel me zo klein langs die enorme waterval en het is haast niet te bevatten hoe groot en krachtig deze is. Ondertussen glinstert hij onder meerdere regenbogen die lijken te eindigen in de mensenmassa op het plateau. Zijn naam, Gouden waterval, dankt de Gullfoss ook aan alle regenbogen die erover heen lopen. Dat geeft zo’n magisch beeld, dat deze waterval alleen al daarom bijzonder is.
Geysir
We rijden verder en de volgende stop van de Golden Circle is Geysir. Vanaf de parkeerplaats zien we al een geiser water de lucht in spuiten. Opnieuw is ‘wauw’ is het enige wat door mijn hoofd schiet. Snel pakken we de camera en het statief en we lopen naar het park. Als eerste zie ik Little Geysir: een heel schattig bubbelend geisertje dat ongeveer 30 cm hoog komt. Het is een slechte voorbereiding op het natuurgeweld wat ik te zien krijgt wanneer ik iets verder het park in loopt. Hoe dichterbij ik komt, hoe warmer de grond onder mijn voeten wordt en dat is een rare gewaarwording. Zelfs door de dikke zolen van mijn bergschoenen heen, voel ik de hitte trekken die opgekropt zit onder de grond. Dan zie ik het opeens: een geiser die tientallen meters de lucht in spuit. Het is de Strokkur, de grote geiser.
De Strokkur spuit ongeveer om de 8 minuten wel tientallen meters hoog. Vlak voor de water explosie verschijnt er een reusachtig bel over de geiser heen, voordat er met een immense kracht een hoge straal water omhoog spuit. Schitterend ziet het eruit en met open mond sta ik te kijken. Ik voel de warmte ervandaan komen en ik zorg dat ik aan de goede kant van de geiser kom te staan om een hele reeks foto’s te maken. Mensen die aan de verkeerde kant van de geiser staan, krijgen een natte douche telkens wanneer de geiser uitbarst en moeten opletten niet geraakt te worden door de warme stoom die erbij vrij komt.
Als ik verder loop over het terrein en zie ik talloze borrelende poelen en warmwaterbronnen terwijl er om de 8 minuten een wolk van stoom langs drijft. Ga voor een prachtig uitzicht de kleine berg op die naast de geiser ligt. Hij is niet heel steil en de klim is goed te doen. Van bovenaf kun je uitkijken over alle poelen en geisers.
Syfrakloof
Wanneer we ons vergaapt hebben aan de eerdere bezienswaardigheden gaan we terug naar Thingvellir National Park. Als eerste lopen we langs de Syfrakloof. Een kloof met ontzettend helder water waardoor het ontzettend mooi is om te snorkelen. Helaas hebben ze geen pakken voor mijn jongere broertjes en kunnen we dus niet het water in gaan. Zonder pak vries je er dood aangezien het water maar 2 a 3 °C. Langer dan een halfuur mag je ook niet in het water liggen, omdat je lichaam dat niet aankan. We lopen rond de scheur met aan de ene kant de Amerikaanse plaat en aan de andere kant de Euraziatische plaat. We lezen dat het water in de kloof is zo helder doordat het water uit de gletsjer afkomstig is. Het duurt 3000 jaar voordat de sneeuw en ijs gesmolten zijn op de gletsjer en vervolgens nog eens 900 jaar voordat het in dit meer terecht komt. Door al die jaren is het water ontzettend schoon en helder. Met onze hand voelen we even in het water – alsof ik een hand ijsblokjes vastpak!
Onderweg komen we ook langs een kratermeer genaamd Keriđ. Hoewel deze officieel niet bij de Golden Circle hoort is het absoluut de moeite waard, en je rijdt er toch langs. Men denkt dat Keriđ een explosieve krater, gevormd door een explosieve eruptie, is. Wetenschappers hebben hier echter geen bewijs voor. Zo hebben ze bijvoorbeeld het as nog niet gevonden wat normaal vrij komt bij een eruptie. Ondanks dat ze niet weten wat het is, ligt er een groot meer in de krater en kom je er allerlei soorten vogels tegen. Je kunt helemaal rondom de krater lopen en ook afdalen naar het water zelf.
Meer lezen over IJsland? Hier schreef ik over de gigantische walvissen die ik daar zag en hier vertel ik over het eindeloze meer Jökulsárlón.
3 Comments
[…] IJsland lezen? Hier schreef ik over het meer Jökulsárlón, hier over de wonderen van de Golden Circle en hier over de IJslandse […]
[…] IJsland lezen? Hier schreef ik over het meer Jökulsárlón, hier over de wonderen van de Golden Circle en hier over de IJslandse […]
[…] IJsland lezen? Hier schreef ik over het meer Jökulsárlón, hier over de wonderen van de Golden Circle en hier over de IJslandse […]