• Home
  • Reizen
    • Afrika
      • Namibië
    • Azië
      • Hong Kong
      • India
      • Iran
      • Nepal
      • Sri Lanka
    • Europa A-L
      • België
      • Duitsland
      • Engeland
      • Estland
      • Finland
      • Fins Lapland
      • Frankrijk
      • Hongarije
      • Italië
      • IJsland
      • Kroatië
      • Letland
    • Europa M – Z
      • Montenegro
      • Nederland
      • Oostenrijk
      • Portugal
      • Rusland
      • Schotland
      • Slovenië
      • Spanje
      • Tsjechië
      • Turkije
      • Zweden
    • Noord-Amerika
      • Canada
      • New York
  • Hotspots
  • Reistips
  • Fotoserie’s
    • I AM – portretfoto’s
  • Persoonlijk
  • Contact
  • Over mij
  • Caro Hoi! Ik ben Caro en reis al 22 jaar de wereld over. Ik ben gek op reizen, schrijven, fotograferen en blogs typen. Het liefst breng ik al mijn tijd door in nieuwe steden en landen, mooie plekken ontdekkend en pratend met iedereen. Momenteel heb ik een tussenjaar en ben ik net terug van mijn reis door Iran, Nepal, India en Sri Lanka en ben ik alweer vertrokken om een maand in een hostel in Tallinn te werken! Born on a Plane is mijn online notitieboek met daarin bijzondere plekjes over de hele wereld, mooie verhalen en heel veel inspiratie. Vlieg je met mij mee de wereld over?
  • Home
  • Reizen
    • Afrika
      • Namibië
    • Azië
      • Hong Kong
      • India
      • Iran
      • Nepal
      • Sri Lanka
    • Europa A-L
      • België
      • Duitsland
      • Engeland
      • Estland
      • Finland
      • Fins Lapland
      • Frankrijk
      • Hongarije
      • Italië
      • IJsland
      • Kroatië
      • Letland
    • Europa M – Z
      • Montenegro
      • Nederland
      • Oostenrijk
      • Portugal
      • Rusland
      • Schotland
      • Slovenië
      • Spanje
      • Tsjechië
      • Turkije
      • Zweden
    • Noord-Amerika
      • Canada
      • New York
  • Hotspots
  • Reistips
  • Fotoserie’s
    • I AM – portretfoto’s
  • Persoonlijk
  • Contact
  • Over mij

Portugal op je bord

28 april 2016

Simpel, eenvoudig met veel bijzondere ingrediënten en kruiden. De Portugese keuken is in elke stad anders en er wordt met echte streekproducten gewerkt. Sommige gerechten zijn alleen in Porto of in de Algarve te vinden, terwijl anderen op elke straathoek te bestellen zijn. Vorige zomer at ik salades die ik nooit zelf zou maken en tosti’s belegd met zoveel verschillende ingrediënten dat ik het bijna niet kon geloven. Elke avond kreeg ik iets nieuws voorgeschoteld, maar van deze vijf lekkernijen kon ik geen genoeg krijgen!

Pastel de nata

Wanneer de Viva, Flair of Libelle schrijft over Portugal, wordt standaard deze lekkernij erbij op de foto gezet. Misschien is dit wel het beroemdste eten uit Portugal en je mag ook het land niet verlaten zonder hier een hapje van geproefd te hebben! Een bladerdeeg bakje is gevuld met een soort pudding en geflambeerd met kaneel en rietsuiker. Een beetje vergelijkbaar met een crème brûlée, maar dan toch weer anders;) Er zijn inmiddels verschillende variaties op, zo bestaan ze ook met een bonenpasta erin, met noten of gevuld met kokos. In bijna elke bakkerij zijn ze te verkrijgen en ze staan ook op de kaart van cafes en restaurants.

Pastel de nata

Francisinha

Dit is dé specialiteit in Porto en mag je absoluut niet overslaan wanneer je in deze stad bent. Het is een soort tosti belegd met een worstje, ham, steak, beef en kaas. Heel veel plakken kaas. Op het bovenste sneetje brood is nog een ei gebakken waarover ook weer plakken kaas zijn gedrapeerd. Het geheel wordt overgoten met een geheime saus die, volgens het restaurant, wordt doorgegeven van kok op kok. Wanneer je uit probeert te leggen wat dit gerecht allemaal inhoudt, kijken mensen je vaak heel raar aan. Maar hoe apart het ook klinkt, het is de moeite waard om te proeven!

Francisinha

Broodsoep

Ook wel Sopa Alentejana genoemd en bestaat in veel varianten. Het is afhankelijk per streek welke ingrediënten erin worden verwerkt en welk recept werd gebruikt door hun moeder/ oma/ tante. Vermengd met reepjes spek, salami, tomaat, paprika en prei is hij heerlijk als voorafje bij het avondeten. Maak je een broodsoep gevuld met ei en verschillende soorten pasta, kan deze gewoon gegeten worden als hoofdgerecht. Helaas wordt dit gerecht vaak niet ‘restaurantwaardig’ gevonden waardoor je even goed moet zoeken waar je dit kunt eten.

broodsoep

Bonen/ erwten salades

Een salade was iets dat we dagelijks aten in het hostel waar ik werkte. Goedkoop en vooral ook met bijna alles te combineren. Zo at ik regelmatig kikkererwten met tomaat, rode ui en stukjes kabeljauw. Of werd er een salade van zwartoogbonen, tomaatjes, ui, tonijn en ei gemaakt. De salades zijn snel en makkelijk om te maken, maar worden in Portugal ook als heel ‘gewoon’ gezien, waardoor ze in restaurants vaak moeilijk of niet te vinden zijn. Op google daarentegen vind je ontzettend veel variaties als je even zoekt op Portugese bonensalade en inmiddels maak ik ze regelmatig als ik even geen zin heb om te koken of niet veel tijd heb.

Pica pau

Dit is echt een beetje de snack tussendoor. In de late namiddag wordt het veel gegeten, maar de Portugese jongeren eten het ook ontzettend vaak na een avondje stappen. Je kunt het bestellen als aperitief in restaurants, maar ook in de snackbar op de hoek. De in reepjes gesneden stukjes varkensvlees worden gemengd met onder andere mosterd, tabasco, bier, olie en azijn en bevatten vaak nog wat geheime ingrediënten van de chef waardoor hij altijd overal anders smaakt. Heerlijke Pica Pau is [hier] te eten!

Pica pau

Ook een echte aanrader is om een Portugese supermarkt in te lopen. Hier staan ze vaak echte Portugese salades te verkopen, maar ook veel gefrituurde en krokante lekkernijen. Voor een paar euro koop je hier je hele avondeten bij elkaar en proef je weer eens wat anders! De Chamuca de carne en Crepes legumes zijn echte aanraders net zoals de meeste salades die daar liggen. Hier vind je de gerechten die vaak niet in restaurants gegeten worden, maar wel volop bij de Portugese bevolking thuis.

Wat is jouw favoriete Portugese eten?

Portugal op je bord

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
broodsoepetenFrancisinhaPastel de nataPica pauPortugalsaladesSopa Alentejana
Share

Europa M - Z

Caro
Ik ben gek op de wereld, schrijven, fotograferen en blogs typen. Het liefst breng ik al mijn tijd door in nieuwe steden, mooie plekken ontdekkend en pratend met iedereen. Alle verhalen hierover vind je terug op mijn blog!

You might also like

Ontdek de smaak van Slovenië bij Odprta Kuhna in Ljubljana
12 mei 2017
Ogni Giorno #1
20 februari 2017
Op foodexpeditie door Hong Kong
20 januari 2017

5 Comments


Angela
28 April 2016 at 10:28
Reply

Oee, lekker zeg! Ik ben laatst voor het eerst naar een Turks restaurant geweest en ga volgende week Grieks eten. Met vriendinnen hebben we afgesproken alle keukens langs te gaan. Dit ziet er ook goed uit!



    Caro
    22 May 2016 at 21:46
    Reply

    Oh dat klinkt goed: alle keukens langs gaan! Hoe was het eten? 🙂

Marcella
18 May 2016 at 13:18
Reply

Vooral de pasteis lijken me echt superlekker!



    Caro
    22 May 2016 at 21:45
    Reply

    Ja, dat zijn ze ook echt!

Born on a Plane 2016 in een vliegtuig(vogel)vlucht - bornonaplane.nl
31 December 2016 at 11:37
Reply

[…] Op nummer 2: Portugal op je bord […]



Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Caro
    Hoi! Ik ben Caro en reis al 22 jaar de wereld over. Ik ben gek op reizen, schrijven, fotograferen en blogs typen. Het liefst breng ik al mijn tijd door in nieuwe steden en landen, mooie plekken ontdekkend en pratend met iedereen. Momenteel heb ik een tussenjaar en ben ik net terug van mijn reis door Iran, Nepal, India en Sri Lanka en ben ik alweer vertrokken om een maand in een hostel in Tallinn te werken! Born on a Plane is mijn online notitieboek met daarin bijzondere plekjes over de hele wereld, mooie verhalen en heel veel inspiratie. Vlieg je met mij mee de wereld over?

  • Krijg Born on a Plane in je inbox!

    Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen die op Born on a Plane geplaatst worden? Voer dan hier je e-mailadres in en krijg een berichtje als er een nieuwe blog online staat!

  • Vind Born on a Plane leuk op facebook

    Facebook Pagelike Widget



© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods Privacyverklaring

Cookies
Ook tijdens het reizen eten wij cookies! Om alles goed te laten werken is het belangrijk om toestemming te geven. Als je geen toestemming geeft of je toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}