Ik kan niet stoppen met schrijven over eten in Hong Kong, ik heb daar gewoon zoveel lekkere en vooral andere dingen gehad dan ik tot nu toe kende! Waar ik hier al schreef over dé vier plekken om te eten in Hong Kong, neem ik jullie vandaag mee op een algemenere foodexpeditie voor tussendoortjes door Hong Kong. Samen met een vriendinnetje maakte ik voordat ik vertrok een foodbucketlist om maar zo veel mogelijk nieuwe dingen te proberen. Dat nieuwe dingen proberen is absoluut gelukt! Omdat mijn foodbucketlist té lang is om hier op te noemen, heb ik alle tussendoortjes ervan geselecteerd en voor jullie in een blogpost gezet. Benieuwd naar wat je allemaal gehad moet hebben tijdens je foodexpeditie in Hong Kong? Check de lijst hier beneden.
Durian
De durian, ook wel stinkfruit genoemd, is een grote, meloen achtige fruitsoort met veel, scherpe stekels. In Hong Kong sta ik samen met drie vriendinnen in de lokale supermarkt en zien er een liggen, met een nogal overbodige waarschuwing over zijn stekels erboven. Met de gedachte “die nemen we wel even een mee” lopen we naar de kassa en zien meteen in dat dit niet “even” of “zomaar” gaat worden. Met veel gestuntel houden we hem vast en we doen er alles aan om maar niet geprikt te worden. Gelukkig komt daar een winkelbediende aan met een groot stuk karton, en wij zijn enorm opgelucht. Dit vervoert hem absoluut een stuk makkelijker. Eenmaal in het hostel aangekomen moet hij natuurlijk opengesneden worden en al snel liggen daar twee helften met een puddingachtige substantie. De vrucht ruikt ontzettend sterk, om maar niet te zeggen dat hij behoorlijk stinkt, maar de receptioniste vertelt dat ze veel ergere al heeft geroken hier in het hostel. Stiekem zijn we een beetje opgelucht om dat te horen. Met een lepel schrapen we het vruchtvlees eruit en het smaakt vooral naar avocado en banaan, helemaal niet zo vies als ‘ie ruikt! Wanneer de durian al lang op is, hangt er nog steeds een vage na-lucht in de receptie en meteen wordt duidelijk waarom hij op sommige plekken verboden is. Als dit een echte stink durian was geweest, had het hostel daar nog uren naar geroken…
Lucky bun
Het eiland Cheung Chau waar deze traditionele buns te krijgen zijn, is vooral bekend om het jaarlijkse lucky bun festival. Een festival waarbij het erom draait dat je je eigen bun zo hoog mogelijk op de toren plaatst, dat zou namelijk voor het meeste geluk in het nieuwe jaar zorgen. De broodjestorens kunnen enkele meters hoog worden en daarmee worden ze ook steeds gevaarlijker. Een paar jaar geleden is er zelfs iemand overleden tijdens dit festival! Wanneer ik er ben, zijn ze al druk bezig met het opzetten van de grote torens en het bakken van duizenden broodjes. Elk broodje krijgt een rode stempel erop en de binnenkant is gevuld met een smaakvolle pasta. Vooral een lucky bun met lotuspasta is een aanrader!
Egg waffle
Deze egg waffle is een van de eerste dingen van mijn foodbucketlist die ik probeer in Hong Kong wanneer ik er ben aangekomen. Op Temple Street Market staan verschillende kraampjes deze wafels te bakken en bij de langste rij sluit ik aan. Ik kies er een met pandan smaak, vandaar ook de groenige kleur van mijn wafel haha. Pandan is een tropische plant die veel wordt gebruikt als smaakmaker of kleurstok in eten. Hij smaakt opvallend veel naar harde wafels zoals we die in Nederland kennen alleen dan met een iets dunner deeg, en een ander smaakje natuurlijk. De bolletjes zijn ook hol van binnen wat de wafel weer erg luchtig maakt. Je hebt hem in veel verschillende smaken, ook afhankelijk van de verkoper, maar de pandan vind ik zelf het lekkerste.
Sponge cake
In het winkeltje waar we onze sponge cake bestellen, vertelt de eigenaresse vrolijk over het ontstaan van deze bijzondere cake. Dat de man of vrouw die hem bakte haast had en het net niet meer haalde om de cake de volledige aantal minuten in de over te laten staan en daarom de cake er te vroeg uithaalde. Het resultaat was een “leeggelopen” cake die niet heel luchtig was, maar wel heel sponzig. Inmiddels zijn er honderden recepten ontwikkeld, elk voor een andere perfecte sponge cake. Sommigen zweren voortaan bij stomen in plaats van bij ze te vroeg uit de oven halen , terwijl anderen zweren bij de oven-techniek. Overal zijn de sponge cakes te koop en overal smaken ze net ietsjes anders. Sommige met vruchten of deels met chocola. Kom er tijdens je reis achter, wat jou favoriet is!
Emack & Bolio’s
Dit crazy ijsketen is ooit begonnen in Boston maar is de afgelopen jaar druk bezig geweest om de rest van de wereld te veroveren. In Hong Kong is sinds 2015 ook een van hun winkels gevestigd en het is meteen een begrip geworden in de foodwereld. In elke top 3, 5 of 10 is deze naam wel te vinden en ze zijn vooral zo bekend om hun grote, bijzondere horentjes. Wat dacht je van een horentje behangen met gekleurde loops, of een horentje gedipt in chocolade met marshmallow? Bijna alles lijkt hier mogelijk en met een ijsje dat makkelijk voor lunch door kan gaan, loop je hier weer de winkel uit. De winkel is gelegen in Central, halverwege de hoogste roltrappen ter wereld (die uit Waar is de mol?) die je dan ook meteen kan meepikken.
Egg tart
Deze eggtart is denk ik het best te vergelijken met custardpudding of een pastel de nata zoals ze die in Portugal kennen. Dit bekende Cantonese taartje is een traditioneel Chinees toetje waarbij eigenlijk vooral de pudding altijd hetzelfde is. Deze pudding zit gegoten in bladerdeeg of koekjesdeeg en daarnaast kan deze nog bestrooid worden met kruiden of groene thee voor een andere smaakje. Net zoals de sponge cake is de egg tart op ontzettend veel plekken te krijgen en je kunt dan ook goed uitproberen met welke smaken jouw favoriet is.
Zeewier snacks
Hoewel zeewier van oorsprong vooral voorkomt in de Japanse keuken, gaan chefs in Hong Kong ook steeds meer experimenteren met dit wier. Ze verschijnt niet alleen in restaurants in allerlei gerechten, maar ook in heel veel vormen van snacks! De supermarkten liggen vol met variaties op zeewier chips en een soort frietjes (die je in een doosje kunt kopen) waarin ook kleine stukjes zeewier verwerkt zijn. Lekker voor tussendoor en ook weer eens iets anders dan onze paprika chips.
Fish balls
En dan het liefst met extra spicy saus! Wanneer we in het vissersdorpje Tai O zijn, zie ik de fish balls voor het eerst. Zelf heb ik geen idee wat voor een smaak ik me erbij moet voorstellen en bij het vrouwtje achter de grote pan bestel ik daarom een neutrale en eentje met spicy saus. Geprikt op een prikker krijg ik ze in mijn handen gedrukt en wanneer mijn lippen de spicy saus raken, beginnen ze er helemaal van te tintelen. Ik kan niet goed beschrijven waar de fish balls naar smaken. Het is vrij compact van structuur en vooral, alweer, heel erg lekker! Tijdens mijn reis in Hong Kong heb ik ze vooral in de kleinere delen van Hong Kong gezien en niet midden in het centrum. Maar als je ze tegenkomt, moet je zeker ook deze proberen.
Op mijn foodbucketlist stond nog veel en veel meer. Van dim sum die ik móest proberen tot ramen die ik gehad moest hebben, maar dit zijn in mijn ogen dé tussendoortjes die je geprobeerd moet hebben tijdens je reis. Heb jij nog andere lekkere dingen daar gehad? Laat het me weten in de comments!
9 Comments
Leuk bericht! Dit wordt ook mijn foodbucketlist voor Hong Kong 🙂 Die Lucky buns zien er heel gezellig uit.
Ohh leuk! Ben benieuwd wat je ervan gaat vinden. Wanneer ga je?
Ik heb wel eens zo’n spongecake gemaakt geloof ik. Is dat niet zo’n groene cake die je kunt kopen in toko’s? Ik vond het niet echt bijzonder, beetje wolkencake achtig…
Nee, ze zijn niet perse groen haha. Dan heb je er misschien een net pandan ofzo en wolkencake is nog veel luchtiger 🙂
Wat leuk om te lezen! Hongkong lijkt me zo’n vette (en tegelijkertijd bizarre) stad om te bezoeken. Lijkt me heel leuk om al dat bijzondere eten te proeven.
Dankje! Hong Kong is ook soms best een bizarre stad, maar eten daar kunnen ze wat van 🙂
Wat een aparte dingen…ik heb vorige maand Durian geproefd….viel me niet tegen…de stank is erger, maar ik ben geen fan!
Sommige durians schijnen erger te zijn dan anderen, maar ik ben het met je eens: de stank is erger dan de smaak. Maar het zal nooit mijn vervanger worden voor mijn appel 🙂
Ter vermaeck: https://youtu.be/xOVeU1UYahY