Op de hoek van de Lange Nieuwstraat in Utrecht zit sinds juni Restaurant Syr. Steeds als ik langs ging bij een vriendinnetje in Utrecht liep ik hier voorbij en werden mijn ogen naar binnen getrokken. Tijd dus om er te gaan eten!
Binnen zorgen het mosterd gele plafond en de gele elementen in de stoelen en lampen voor een vrolijke sfeer en de grote ramen zorgen voor veel licht. Op elke tafel staat een gekleurde bloem in een vaasje en aan de lampen zweven mooie vredesduiven in de lucht. Restaurant Syr is een initiatief van Stichting Gys (dat andere lekkere restaurant in Utrecht), waar zowel Syrische vluchtelingen als Nederlanders met een passie voor de horeca werken. Zo komt het dat de keuken heerlijke Syrische gerechten klaarmaakt en je allerlei bijzondere smaken laat proeven.
Wanneer we zitten komt een serveerster uitleggen hoe de menukaart hier werkt en bij het voorgerecht kun je kiezen uit soep, vegetarisch, vlees of vis. Wanneer je voor een van deze laatste drie kiest, krijg je allerlei kleine hapjes op je bord die je allemaal een stukje Syrië laten proeven. Met mijn vegetarische variant krijg ik een pasteitje met huisgemaakte humus en preihooi, aubergine haloumi rolletjes, doperwtenfalafal met tahinsaus, tabouleh (peterselie met Hollandse rabarber) en sambusek (een met paddenstoelengevuld filodeegpakketje). Het is heerlijk! Vooral van de tabouleh en haloumi rolletjes kan ik geen genoeg krijgen en ik kijk uit naar het hoofdgerecht.
Net als bij het voorgerecht kun je ook bij het hoofdgerecht kiezen uit een combi van gerecht van vlees, vis of vegetarisch en deze keer kies ik voor vlees. Met een bord gevuld met Yabrak má alryash (wijnbladeren gevuld met rijst en gehakt), saltimbocca (kalfsvlees met salie, omwikkelt in koolblad met een geitenkaas vulling), mahruosa (syrische aardappelpuree), sabaneg (spinazie) en gegrilde groenten komen ze aangelopen en het is alweer heerlijk. Het is bijzonder om zulke andere smaken te proeven in hartje Nederland en ik waan me even in een ver land met al dit eten.
Ik eindigde de avond met een toetjesbord met daarop zoete pita mille feuille (bladerdeeg met onder andere stukjes aardbei en crème fraîche), baloza (een klassiek Syrische pudding van melk, sinaasappel en rode vruchtjes) en katajef (een dubbelgevouwen pannenkoekje met daarin een appel noten-honing mengsel.
Ik heb drie heerlijke gangen vol bijzondere kleine gerechtjes gegeten en ik vind het initiatief van Stichting Gys voor Syr ontzettend leuk! Het eten is puur en vers en de mensen zijn vrolijk en enthousiast. Bij elke gang krijgen we een hele uitleg over wat er voor ons staat en langzaam maak ik kennis met deze voor mij onbekende keuken. Wanneer je in Utrecht bent, moet je hier zeker gaan eten!
Restaurant Syr
Lange Nieuwstraat 71, 3512 PE Utrecht.
www.restaurantsyr.nl
Een driegangenmenu is €25,-
Leave A Reply