Zodra je door de deur van Hafiza naar binnen gaat, is het alsof je een ander land instapt. Een land uit het middenoosten waarbij de geweven kleden een kleurrijk geheel maken van de vloer en waarbij vrolijke Afghaanse muziek op de achtergrond speelt. De klanken voeren je mee het restaurant in waar de medewerkers Afghaanse accenten dragen die hun kleding opfleuren. We worden met een lach begroet en die avond ga ik voor het eerst Afghaans eten.
Ik weet niet goed wat ik kan verwachten en wat bij de keuken van Afghanistan hoort, maar de gerechten klinken als vrolijke combinaties van verschillende kruiden en groenten en ze worden geserveerd bij een rijst of vlees gerecht. Sommige gerechten van de kaart zijn nietszeggend, maar geduldig wordt alles ons uitgelegd. Samen met Laura bestel ik twee kleine voorgerechten en vervolgens een hoofdgerecht met de drie bijbehorende bijgerechten.
We beginnen de avond met mantoe (kleine pasta buideltjes gevuld met gekruid gehakt, met een heerlijke tomatensaus en yoghurt topping) en chablis kebab, wat het zachtste vlees is dat ik ooit geproefd heb. Vermengd met allerlei kruiden valt het zo op je tong uit elkaar. Ik hou nu al van de manier waarop ze hier het eten kruiden en hoe al het eten door de kruiden in elkaar overloopt. Hoewel het twee losse voorgerechten zijn, smaken ze goed bij elkaar en ook van de mantoe kan ik niet afblijven.
Als hoofdgerecht nemen we narenj palaw, een rijstgerecht met sinaasappelschil, amandelen, pistache en ook weer met ontzettend veel kruiden. Daarnaast staan banjan (gebraden aubergine die niet meer naar de aubergine smaakt zoals we die in Nederland kennen), qorme morgh (kipfilet in Afghaanse kruiden) en sabzi (spinazie op zijn Afghaans). Ik blijf me verbazen hoe goed alle gerechten samen gaan en wat voor smaken ik allemaal proef en stiekem kan ik niet stoppen met eten.
Achter in het restaurant lijkt een speciaal Afghaans hoekje te zijn gemaakt waar kussens op de bank liggen en schilderijen aan de muur hangen. In een vitrine kast staan verschillende theepotten uitgestald en een verdieping hoger staat een rijtje van houten kamelen alsof ze zo uit de woestijn zijn weggelopen. De rest van het restaurant is vrij neutraal met als echte blikvanger een grote lamp die versierd is met ingewikkelde patronen. Het doet me vagelijk denken aan de duizend-en-een-nacht sprookjes. Hoewel het restaurant vrij groot is, heb ik toch een beetje een huiskamer gevoel. Door de muziek, het geklets en geroezemoes om ons heen en de vrolijke kaarsen die flakkeren op elke tafel.
Hafiza zit schuin tegenover het station in Nijmegen, waardoor je een dagje Nijmegen hier goed kunt afsluiten. Zelf was ik er al verschillende keren langs gefietst en na herhaaldelijke Facebook advertenties te hebben gezien, wilde ik hier nog ontzettend graag eten. Tijdens mijn laatste avond in Nijmegen was het dan eindelijk zo ver en wat baal ik nu dat ik voorlopig niet meer in Nijmegen kom. Zo bijzonder waren al die smaken en al dat eten die avond.
Het beste kun je vooraf reserveren via 024-6757738 om zeker te zijn van een plekje die avond. Hafiza is van woensdag tot maandag geopend van 17.00-22.00 op Arend Noorduijnstraat 26, Nijmegen. Ga jij hier binnenkort eten?
Leave A Reply